Το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Volley League 2022-23

Το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Volley League 2022-23

Στις 22 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Volley League, στο οποίο μοναδικός εκπρόσωπος της Κρήτης, είναι ο ΟΦΗ, ο οποίος θα αγωνιστεί για 4η συνεχόμενη χρονιά, στην μεγάλη κατηγορία, του Ελληνικού βόλει.

Το πρωτάθλημα θα γίνει με 10 ομάδες, με νεοφώτιστους, τον Αριστοτέλη Σκύδρας, τον Αθλο Ορεστιάδας και τον Πήγασο Πολίχνης.

Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής, που ανακοίνωσε η ΕΣΑΠ, θα γίνουν πλέι-οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, ο 5ο και ο 6ος θα κοντραριστούν για το Βαλκανικό Κύπελλο ή μια θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υπο προϋποθέσεις.

Ενώ, οι ομάδες, απο την 7η έως την 10 θέση (4 ομάδες) θα παίξουν σε μίνι πρωτάθλημα για την σωτηρία, κουβαλώντας την βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

Οι δυο πρώτες, θα μείνουν στην Volley League, ενώ οι δυο τελευταίες, θα υποβιβαστούν.

Ο ΟΦΗ ως 7ος της περσινής περιόδου, θα αγωνιστεί στην Α' φάση του Λίγκ Καπ Νίκος Σαμαράς, μαζί με τους τρείς νεοφώτιστους.

 

Αναλυτικά  το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος Volley League και του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς:

 

Πρωτάθλημα Volley League 2022-23


Στην Α' φάση θα αγωνιστούν οι 10 ομάδες. Θα γίνουν συνολικά 18 αγωνιστικές με το σύστημα ένας προς όλους.

Οι 18 αγωνιστικές της Α' φάσης θα είναι χωρισμένες σε δύο γύρους.

Κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά 18 αγώνες, 9 εντός έδρας, 9 εκτός έδρας.

* Στην Β' φάση οι ομάδες θα χωριστούν σε τρία γκρουπ ανάλογα με τη βαθμολογική τους θέση μετά την 18η αγωνιστική.

* Οι 4 πρώτες ομάδες θα παίξουν σε πλέι οφ. Τόσο οι ημιτελικοί (1-4) όσο και οι τελικοί (1-2) που θα κρίνουν τον πρωταθλητή θα παιχτούν στις 3 νίκες. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην έδρα της ομάδας με την υψηλότερη βαθμολογία και θα ακολουθήσουν εναλλάξ αναμετρήσεις στην έδρα κάθε ομάδας.

*Οι ομάδες που θα πλασαριστούν στην 5η και στην 6η θέση μετά την 18η αγωνιστική θα παίξουν μεταξύ τους για την 5η θέση που οδηγεί στο Βαλκανικό Κύπελλο ή υπό προϋποθέσεις στα Κύπελλα Ευρώπης.

*Οι ομάδες που θα πλασαριστούν στις θέσεις από 7η έως 10η θα παίξουν μεταξύ τους μίνι πρωτάθλημα. Θα μεταφέρουν τη βαθμολογία τους από την Α΄φάση. Οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα μείνουν στην κατηγορία και δύο θα υποβιβαστούν στην Pre League.

 

Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς 2022-23

Στην Α΄φάση του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς θα συμμετάσχουν οι τρεις νεοφώτιστες ομάδες στην κατηγορία και ο ΟΦΗ που τερμάτισε στην 7η θέση της σεζόν 2021-22.

Θα γίνει κλήρωση που θα προκύψουν δύο ζευγάρια τα οποία θα δώσουν διπλούς αγώνες για την πρόκριση στη Β΄φάση. Πιθανότατα και οι δύο αγώνες κάθε ζευγαριού να γίνουν σε κοινή έδρα για να αποφευχθούν μεγάλες μετακινήσεις αλλά αυτό θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 2 Αυγούστου.


Στην Β΄φάση θα συμμετάσχουν οι 2 ομάδες που θα προκριθούν από την Α΄φάση και οι 6 πρώτες ομάδες της κατάταξης του πρωταθλήματος 2021-22. Θα σχηματίσουν 4 ζευγάρια και θα γίνουν διπλοί αγώνες εντός - εκτός έδρας.

Η ημιτελική και η τελική φάση θα έχει διπλούς τελικούς, ενώ στο Δ.Σ. της 2/8 θα συζητηθεί η περίπτωση να γίνει φάιναλ-4.

 

Κλήρωση - Έναρξη

Η κλήρωση του πρωταθλήματος και των ζευγαριών της Α΄φάσης του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς θα γίνει στην Σκύδρα τον Σεπτέμβριο. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Το πρωτάθλημα Volley League 2022-23 θα αρχίσει 22 Οκτωβρίου 2022.

Η Α΄φάση του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς θα αρχίσει 15 Οκτωβρίου 2022.

 

Σούπερ Καπ

Κανονικά θα διεξαχθεί το Σούπερ Καπ 2022-23 μεταξύ του πρωταθλητή Παναθηναϊκού και του κυπελλούχου ΠΑΟΚ. Πρώτη διερευνητική επαφή ανέλαβε να κάνει η διοίκηση του Ο.Φ.Η. για να γίνει ο αγώνας στο Ηράκλειο Κρήτης.